Smetanový základ pro kopečkovou zmrzlinu / Smetanový základ


OPOČENSKÁ KOPEČKOVÁ ZMRZLINA - SMETANOVÝ ZÁKLAD

Exkluzivní smetanový základ vyrobený podle italské receptury bez přídavku rostlinných tuků.

Použití pro přípravu smetanové zmrzliny za studena i s pasterací.

Jednoduchá příprava bez nutnosti skladování a odvažování jednotlivých komponent, snadná rozpustnost, skladování do teploty +24°C.

Nášleh až 50%.

Výrazná smetanová chuť a vůně.

Neomezená možnost dalšího dochucování jak uvnitř hmoty tak protíráním - čerstvé ovoce, konzervované nebo mražené ovoce, ochucovací pasty a polevy, ořechy, karamel, čokoláda, vanilka a mnoho dalších.

Příprava zmrzliny studenou a teplou cestou s pasterací

Studenou cestou bez pasterace
1 kg sušené zmrzlinové směsi rozmícháme v 1,5l studené pitné vody (doporučujeme použít mixér), tímto získáme základ, který scedíme a libovolně ochutíme ochucující pastou nebo dobře promíchanou ochucovací přísadou (ovoce, pasty, ořechy, karamel, kakao apod.) Po dobrém promíchání (doporučujeme použít mixér) vlijeme do výrobníku na kopečkovou zmrzlinu. Hotovou zmrzlinu k okamžitému vydávání uložíme do chladící vitríny na teplotu -12°C až -14°C. Pro delší uchování hotovou zmrzlinu zmrazíme šokově v šokeru při teplotě -24°C a poté uchováme bez prodlevy v chladící vitríně. Přes noc nevydanou zmrzlinu uložíme na teplotu -18°C a méně, abychom předešli defektům v podobě ledových krystalků. Pro opětovné servírování uložíme zmrzlinu na teplotu -14°C do chladící vitríny.

Teplou cestou s pasterací
1 kg sušené zmrzlinové směsi rozmícháme v 1,5l studené pitné vody (doporučujeme použít mixér), před ochucením základ scedíme a pasterujeme. Po pasteraci následně zchladíme. Směs se nechá zrát při teplotě +4°C alespoň po dobu 4 hodin. Takto připravený základ lze libovolně ochutit ochucující pastou nebo dobře promíchanou ochucovací přísadou (ovoce, pasty, ořechy, karamel, kakao apod.), vlijeme do výrobníku na kopečkovou zmrzlinu. Hotovou zmrzlinu k okamžitému vydávání uložíme do chladící vitríny na teplotu -12°C až -14°C. Pro delší uchování hotovou zmrzlinu zmrazíme šokově v šokeru při teplotě -24°C a poté uchováme bez prodlevy v chladící vitríně. Přes noc nevydanou zmrzlinu uložíme na teplotu -18°C a méně, abychom předešli defektům v podobě ledových krystalků. Pro opětovné servírování uložíme zmrzlinu na teplotu -14°C do chladící vitríny.

Výhody a rozdíly pro daný způsob připravený smetanového základu pro kopečkovou zmrzlinu:

Studenou cestou bez pasterace:
- Snadná a rychlá příprava smetanového základu bez zdlouhavého odměřování jednotlivých surovin.
- Malé množství jednorázově připraveného základu pro kopečkovou zmrzlinu. 

Teplou cestou s pasterací:

- Snadná příprava smetanového základu bez zdlouhavého odměřování jednotlivých surovin.
- Tepelnou úpravou směsi prodloužíme  trvanlivost smetanového základu a dále dochuceného druhu zmrzliny.
- Dokonalé spojení všech ingrediencí, jemnější struktura zmrzliny.
- Možnost více variant ochucení. 

Tipy na přípravu zmrzliny

1.       Smetanová (stracciatella, lentilky, Kitkat apod.)
Dávkování: Smícháme 1kg sušené zmrzlinové směsi s 1,5l studené pitné vody. Hotovou směs nalijeme do stroje a připravíme zmrzlinu. Hotovou zmrzlinu extrahujeme do vychlazené nádoby*
Zmrzlinu můžeme protřít ochucující přísadou čokoláda /lentilky/Kitkat nebo jen dozdobit ovocem. Smetanový základ lze protírat i polévat.

2.       Skořicová
Dávkování: smícháme 1kg sušené zmrzlinové směsi s 1,5l studené pitné vody. Do tohoto připraveného základu doporučujeme přidat 10g mleté skořice spařené v 300ml vody (pro výraznější aroma, dávkování dle chuti) a 150g cukru. Hotovou směs nalijeme do stroje a připravíme zmrzlinu. Hotovou zmrzlinu extrahujeme do vychlazené nádoby.*

3.       Kakaová
Dávkování: smícháme 1kg sušené zmrzlinové směsi s 1,5l studené pitné vody. Do tohoto připraveného základu doporučujeme přidat 125g kakaa rozmíchaného v 300ml vody a 200g cukru. Hotovou směs nalijeme do stroje a připravíme zmrzlinu. Hotovou zmrzlinu extrahujeme do vychlazené nádoby.*

4.       Borůvková, lesní směs, višňová, rybízová
Dávkování: smícháme 1kg sušené zmrzlinové směsi s 1,5l studené pitné vody. Do tohoto připraveného základu doporučujeme přidat 1kg rozmixovaného ovoce se šťávou, 400g cukru a 5g citronové šťávy. Hotovou směs nalijeme do stroje a připravíme zmrzlinu. Hotovou zmrzlinu extrahujeme do vychlazené nádoby.*

Zmrzlinu lze také obohatit kousky višní či jiného ovoce nebo prokládat vytemperovanou čokoládou jako u zmrzliny stracciatella.

5.       Jahodová
Dávkování: smícháme 1kg sušené zmrzlinové směsi s 1,5l studené pitné vody. Do tohoto připraveného základu doporučujeme přidat 1,5kg zmrazených rozmixovaných jahod se šťávou a 400g cukru. Hotovou směs nalijeme do stroje a připravíme zmrzlinu. Hotovou zmrzlinu extrahujeme do vychlazené nádoby.*

Zmrzlinu lze také obohatit kousky jahod či jiného ovoce nebo prokládat vytemperovanou čokoládou jako u zmrzliny stracciatella.

6.       Kávová
Dávkování: smícháme 1kg sušené zmrzlinové směsi s 1,5l studené pitné vody. Do tohoto připraveného základu použijeme 15g instantní kávy rozmíchané v 300ml vody nebo 7ks espress a 240g cukru. Hotovou směs nalejeme do stroje a připravíme zmrzlinu. Hotovou zmrzlinu extrahujeme do vychlazené nádoby.*

Zmrzlinu lze dozdobit kávovými zrny či tabulkami čokolády.

7.       Kokosová
Dávkování: smícháme 1kg sušené zmrzlinové směsi s 1,5l studené pitné vody. Do tohoto připraveného základu použijeme 200g strouhaného kokosu svařeného v 1l plnotučného mléka a 300g cukru. Hotovou směs nalejeme do stroje a připravíme zmrzlinu. Hotovou zmrzlinu extrahujeme do vychlazené nádoby.*

Zmrzlinu lze dozdobit kousky mandlí či plátky kokosu dle libosti.

8.       Flor di latte
Dávkování: smícháme 1kg sušené zmrzlinové směsi s 1,5l studené pitné vody. Do tohoto připraveného základu použijeme 50ml smetany 33% a 200g cukru.*

Zmrzlinu lze také obohatit kousky jahod či jiného ovoce. Lze prokládat vytemperovanou čokoládou či ovocnou pastou jako u zmrzliny stracciatella.


*Měkkou zmrzlinu upravíme a šokově zmrazíme na 5min. při -24°C a méně.

Takto připravenou zmrzlinu vložíme do chladící vitríny a servírujeme.
Zbylou zmrzlinu skladujeme při -18°C

OPOČENSKÁ KOPEČKOVÁ ZMRZLINA KVALITA A TRADICE

BOHEMILK, a.s., Mlékárna Opočno je tradičním českým výrobcem kvalitních zmrzlinových směsí. K jejich výrobě se používá nejkvalitnější kravské mléko. Dlouholetá zkušenost s výrobou tohoto speciálního výrobku zaručuje stálost kvality. Neustálý vývoj a sledování trendů vede ke zdokonalování receptur. Všechny výrobky společnosti splňují platnou legislativu. Cukrář tak dostane pro svoji výrobu kvalitní surovinu a zákazník jemnou chuť konzumované zmrzliny.

„Desatero“ úspěšného zmrzlináře:

  • Upoutání pozornosti - zmrzlina musí být hladká, jemné konzistence
  • Chuť - zmrzlina musí být jemná, lehce rozpustná na jazyku a osvěžující
  • Nedostatky - pozor na krystalky ledu
  • Poctivost - zmrzlina má mít vždy svoji správnou míru, možnost na požádání zkontrolovat váhu
  • Srozumitelnost - druh, porce, cena a doplňky
  • Hygiena prodeje - zákazníci vnímají, co je a není hygienické - používejte rukavice, kleště, atd.
  • Čisté prostředí - prodejní místo by mělo být čisté, upravené a přehledně zorganizované
  • Poctivá příprava - dodržování osvědčených postupů přípravy zmrzliny se vám vyplatí
  • Optimismus prodává - prodávající by měl být vždy náležitě upraven, pozitivní a s úsměvem
  • Dobrá zkušenost - každý zákazník, která má dobrou zkušenost se vám stále vrací

Značky a ocenění

Jsme držiteli certifikátu IFS, který je garantem kvality výrobků. Dále, jako český výrobce, vlastníme označení CZ 507 ES a garanci původu kvality ČESKÁ POTRAVINA

 

Ochutnejte také


Zmrzlina - Bohemilk

Vanilka

Zmrzlina - Bohemilk

Čokoláda

Zmrzlina - Bohemilk

Jahoda

Zmrzlinové auto
na akci Více info

Zmrzlinové auto je provozováno mlékárnou BOHEMILK, a. s.. Samostatně prodává a propaguje Českou zmrzlinu z Opočna na kulturních a sportovních akcích s vysokou koncentrací lidí.

Zmrzlinové auto na akci - Bohemilk Zmrzlinové auto na akci - Bohemilk