OPOČENSKÁ KOPEČKOVÁ ZMRZLINA - SMETANOVÝ ZÁKLAD
Exkluzivní smetanový základ vyrobený podle italské receptury bez přídavku rostlinných tuků.
Použití pro přípravu smetanové zmrzliny za studena i s pasterací.
Jednoduchá příprava bez nutnosti skladování a odvažování jednotlivých komponent, snadná rozpustnost, skladování do teploty +24°C.
Nášleh až 50%.
Výrazná smetanová chuť a vůně.
Neomezená možnost dalšího dochucování jak uvnitř hmoty tak protíráním - čerstvé ovoce, konzervované nebo mražené ovoce, ochucovací pasty a polevy, ořechy, karamel, čokoláda, vanilka a mnoho dalších.
Příprava zmrzliny studenou a teplou cestou s pasterací
Studenou cestou bez pasterace
1 kg sušené zmrzlinové směsi rozmícháme v 1,5l studené pitné vody (doporučujeme použít mixér), tímto získáme základ, který scedíme a libovolně ochutíme ochucující pastou nebo dobře promíchanou ochucovací přísadou (ovoce, pasty, ořechy, karamel, kakao apod.) Po dobrém promíchání (doporučujeme použít mixér) vlijeme do výrobníku na kopečkovou zmrzlinu. Hotovou zmrzlinu k okamžitému vydávání uložíme do chladící vitríny na teplotu -12°C až -14°C. Pro delší uchování hotovou zmrzlinu zmrazíme šokově v šokeru při teplotě -24°C a poté uchováme bez prodlevy v chladící vitríně. Přes noc nevydanou zmrzlinu uložíme na teplotu -18°C a méně, abychom předešli defektům v podobě ledových krystalků. Pro opětovné servírování uložíme zmrzlinu na teplotu -14°C do chladící vitríny.
Teplou cestou s pasterací
1 kg sušené zmrzlinové směsi rozmícháme v 1,5l studené pitné vody (doporučujeme použít mixér), před ochucením základ scedíme a pasterujeme. Po pasteraci následně zchladíme. Směs se nechá zrát při teplotě +4°C alespoň po dobu 4 hodin. Takto připravený základ lze libovolně ochutit ochucující pastou nebo dobře promíchanou ochucovací přísadou (ovoce, pasty, ořechy, karamel, kakao apod.), vlijeme do výrobníku na kopečkovou zmrzlinu. Hotovou zmrzlinu k okamžitému vydávání uložíme do chladící vitríny na teplotu -12°C až -14°C. Pro delší uchování hotovou zmrzlinu zmrazíme šokově v šokeru při teplotě -24°C a poté uchováme bez prodlevy v chladící vitríně. Přes noc nevydanou zmrzlinu uložíme na teplotu -18°C a méně, abychom předešli defektům v podobě ledových krystalků. Pro opětovné servírování uložíme zmrzlinu na teplotu -14°C do chladící vitríny.
Výhody a rozdíly pro daný způsob připravený smetanového základu pro kopečkovou zmrzlinu:
Studenou cestou bez pasterace:
- Snadná a rychlá příprava smetanového základu bez zdlouhavého odměřování jednotlivých surovin.
- Malé množství jednorázově připraveného základu pro kopečkovou zmrzlinu.
Teplou cestou s pasterací:
- Snadná příprava smetanového základu bez zdlouhavého odměřování jednotlivých surovin.
- Tepelnou úpravou směsi prodloužíme trvanlivost smetanového základu a dále dochuceného druhu zmrzliny.
- Dokonalé spojení všech ingrediencí, jemnější struktura zmrzliny.
- Možnost více variant ochucení.
Tipy na přípravu zmrzliny
1. Smetanová (stracciatella, lentilky, Kitkat apod.)
Dávkování: Smícháme 1kg sušené zmrzlinové směsi s 1,5l studené pitné vody. Hotovou směs nalijeme do stroje a připravíme zmrzlinu. Hotovou zmrzlinu extrahujeme do vychlazené nádoby*
Zmrzlinu můžeme protřít ochucující přísadou čokoláda /lentilky/Kitkat nebo jen dozdobit ovocem. Smetanový základ lze protírat i polévat.
2. Skořicová
Dávkování: smícháme 1kg sušené zmrzlinové směsi s 1,5l studené pitné vody. Do tohoto připraveného základu doporučujeme přidat 10g mleté skořice spařené v 300ml vody (pro výraznější aroma, dávkování dle chuti) a 150g cukru. Hotovou směs nalijeme do stroje a připravíme zmrzlinu. Hotovou zmrzlinu extrahujeme do vychlazené nádoby.*
3. Kakaová
Dávkování: smícháme 1kg sušené zmrzlinové směsi s 1,5l studené pitné vody. Do tohoto připraveného základu doporučujeme přidat 125g kakaa rozmíchaného v 300ml vody a 200g cukru. Hotovou směs nalijeme do stroje a připravíme zmrzlinu. Hotovou zmrzlinu extrahujeme do vychlazené nádoby.*
4. Borůvková, lesní směs, višňová, rybízová
Dávkování: smícháme 1kg sušené zmrzlinové směsi s 1,5l studené pitné vody. Do tohoto připraveného základu doporučujeme přidat 1kg rozmixovaného ovoce se šťávou, 400g cukru a 5g citronové šťávy. Hotovou směs nalijeme do stroje a připravíme zmrzlinu. Hotovou zmrzlinu extrahujeme do vychlazené nádoby.*
Zmrzlinu lze také obohatit kousky višní či jiného ovoce nebo prokládat vytemperovanou čokoládou jako u zmrzliny stracciatella.
5. Jahodová
Dávkování: smícháme 1kg sušené zmrzlinové směsi s 1,5l studené pitné vody. Do tohoto připraveného základu doporučujeme přidat 1,5kg zmrazených rozmixovaných jahod se šťávou a 400g cukru. Hotovou směs nalijeme do stroje a připravíme zmrzlinu. Hotovou zmrzlinu extrahujeme do vychlazené nádoby.*
Zmrzlinu lze také obohatit kousky jahod či jiného ovoce nebo prokládat vytemperovanou čokoládou jako u zmrzliny stracciatella.
6. Kávová
Dávkování: smícháme 1kg sušené zmrzlinové směsi s 1,5l studené pitné vody. Do tohoto připraveného základu použijeme 15g instantní kávy rozmíchané v 300ml vody nebo 7ks espress a 240g cukru. Hotovou směs nalejeme do stroje a připravíme zmrzlinu. Hotovou zmrzlinu extrahujeme do vychlazené nádoby.*
Zmrzlinu lze dozdobit kávovými zrny či tabulkami čokolády.
7. Kokosová
Dávkování: smícháme 1kg sušené zmrzlinové směsi s 1,5l studené pitné vody. Do tohoto připraveného základu použijeme 200g strouhaného kokosu svařeného v 1l plnotučného mléka a 300g cukru. Hotovou směs nalejeme do stroje a připravíme zmrzlinu. Hotovou zmrzlinu extrahujeme do vychlazené nádoby.*
Zmrzlinu lze dozdobit kousky mandlí či plátky kokosu dle libosti.
8. Flor di latte
Dávkování: smícháme 1kg sušené zmrzlinové směsi s 1,5l studené pitné vody. Do tohoto připraveného základu použijeme 50ml smetany 33% a 200g cukru.*
Zmrzlinu lze také obohatit kousky jahod či jiného ovoce. Lze prokládat vytemperovanou čokoládou či ovocnou pastou jako u zmrzliny stracciatella.
*Měkkou zmrzlinu upravíme a šokově zmrazíme na 5min. při -24°C a méně.
Takto připravenou zmrzlinu vložíme do chladící vitríny a servírujeme.
Zbylou zmrzlinu skladujeme při -18°C
OPOČENSKÁ KOPEČKOVÁ ZMRZLINA KVALITA A TRADICE
BOHEMILK, a.s., Mlékárna Opočno je tradičním českým výrobcem kvalitních zmrzlinových směsí. K jejich výrobě se používá nejkvalitnější kravské mléko. Dlouholetá zkušenost s výrobou tohoto speciálního výrobku zaručuje stálost kvality. Neustálý vývoj a sledování trendů vede ke zdokonalování receptur. Všechny výrobky společnosti splňují platnou legislativu. Cukrář tak dostane pro svoji výrobu kvalitní surovinu a zákazník jemnou chuť konzumované zmrzliny.
„Desatero“ úspěšného zmrzlináře:
- Upoutání pozornosti - zmrzlina musí být hladká, jemné konzistence
- Chuť - zmrzlina musí být jemná, lehce rozpustná na jazyku a osvěžující
- Nedostatky - pozor na krystalky ledu
- Poctivost - zmrzlina má mít vždy svoji správnou míru, možnost na požádání zkontrolovat váhu
- Srozumitelnost - druh, porce, cena a doplňky
- Hygiena prodeje - zákazníci vnímají, co je a není hygienické - používejte rukavice, kleště, atd.
- Čisté prostředí - prodejní místo by mělo být čisté, upravené a přehledně zorganizované
- Poctivá příprava - dodržování osvědčených postupů přípravy zmrzliny se vám vyplatí
- Optimismus prodává - prodávající by měl být vždy náležitě upraven, pozitivní a s úsměvem
- Dobrá zkušenost - každý zákazník, která má dobrou zkušenost se vám stále vrací
Značky a ocenění
Jsme držiteli certifikátu IFS, který je garantem kvality výrobků. Dále, jako český výrobce, vlastníme označení CZ 507 ES a garanci původu kvality ČESKÁ POTRAVINA