Úvod / Podpora prodeje / Jak začít s prodejem zmrzliny

 

Jak začít s prodejem zmrzliny

Připravili jsme pro Vás několik základních informací, které potřebujete znát, pokud chcete začít točit zmrzlinu.

 

Legislativní požadavky:

Na činnost provoz točené zmrzliny doporučujeme řemeslnou živnost v oboru pekař-cukrář. Lze využít i řemeslnnou živnost obor hostinská činnost.


Podmínkou je vyučení v oboru, 6 let potvrzené praxe, nebo garant, který splňuje dříve uvedené podmínky. Více v Živnostenském zákonu, nebo je vhodné se informovat na příslušném Živnostenském úřadě.

 

Hygienické požadavky:

Ohledně hygieny máte povinnost oznamovací, pokud jde o nový provoz. Pokud už provoz existuje a začnete točit zmrzlinu, máte povinnost oznámit rozšíření provozu. Provozovatel za všech okolností, i pokud je řádně zaměstnán, musí vše oznámit i na odbor sociální a zdravotní péče, kde mu budou vyměřeny platby související s jeho podnikáním.

 

Vybudování stánku: 

  • tekoucí pitná voda – studená, teplá
  • elektřina – 230 V, 400 V (dle typu stroje)  
  • dřez
  • umyvadlo
  • pracovní plocha – není stanovena velikost, většinou stačí pracovní deska jako v menší kuchyňce
  • prostory omyvatelné vodou – nemusí být kachličky, ale stačí omyvatelná barva, tak aby splňovala požadavek na styk s potravinami
  • prostor pro skladování zboží – nemusí být velký, stačí oddělený, např. o velikosti 50 x 100 cm
  • další požadavky – dle vyjádření hygieny v daném místě – odbor Hygiena výživy
  • malá lednice
  • větrání (odvod teplého vzduchu)
  • stánek musí splňovat nařízení EP 852/2004 o hygieně potravin
  • provozovna musí mít zpracované HACCP, provozní a sanitační řád, revize elektro

 

Finanční rozpočet:

Finanční investice a její návratnost Vám pomůže spočítat kalkulačka, kterou naleznete na našich stránkách. Pro bližší informace nás kontaktujte na e-mailu zmrzlina@bohemilk.cz nebo telefonicky na čísle +420 494 678 235.

 


Aktuality